کابل صدا و اپتیکال
کابل صدا (AUX Cable) نوعی کابل یک به یک صدا می باشد که در دو سوی آن فیش 5/3 میلی متری صدا قرار گرفته است. این نوع کابل ها برای ایجاد اتصال صوتی بین تبلت یا گوشی موبایل با سیستم صوتی ماشین و همچنین پخش صدای تلویزیون ها از سینمای خانگی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. گاهی فاصله تا رادیو و یا هر نوع وسیله دیگری که مجهز به این درگاه است از طول کابلی که در اختیار دارید بیشتر است بنابراین باید اقدام به خرید تبدیل AUX کنید. شما می توانید انواع کابل صدا و همچنین تبدیل آن را با برندهای مختلفی مانند فرانت (Faranet)، بافو (Bafo)، کی-نت (K-Net)، اوریکو (Orico)، هویت (Havit) و... از فروشگاه های اینترنتی معتبر تهیه کنید. قبل از خرید این وسایل حتما قیمت و گارانتی آنها را در فروشگاه های مختلف مقایسه کنید.
اجزای تشکیل دهنده کابل AUX
کانال های صوتی از دو حالت استریو و مونو برخوردار هستند. در حالت مونو کل صدا داخل یک اسپیکر تولید می شود اما در حالت استریو صدای تولید شده میان دو اسپیکر تقسیم شده و در نتیجه صدا با کیفیت بهتری شنیده می شود. کابل AUX قادر به انتقال دو کانال صوتی است؛ یعنی می تواند صدای استریو را منتقل کند. داخل این کابل های AUX سه نوع سیم وجود دارد که یکی از آنها برای کانال چپ، سیم دیگر برای کانال راست و سیم آخر نیز بین چپ و راست مشترک می باشد.
صدای مونو و استریو به چه معناست؟
صدای مونو
صدای مونو که با نام های دیگری مانند مونوفونیک یا تک صوتی نیز شناخته می شود سادهترین و قدیمی ترین شیوه ضبط و بازپخش صدا است. در این روش تمام سیگنالهای صوتی گوناگون با یکدیگر آمیخته شده و در نهایت به یک کانال صوتی تکی یا منفرد تبدیل خواهند شد. به همین دلیل نام مونو (تک یا منفرد) را بر آن گذاشته اند.
ضبط صدای مونوفونیک به طور معمول به کمک یک میکروفون واحد انجام می گیرد اما این امکان وجود دارد که برای بازپخش صدا، بیشتر از یک اسپیکر استفاده شود. لازم به ذکر است که اگرچه اسپیکرهای مختلفی میتوانند در خروجی استفاده شوند ولی تمامی آنها صدای یکسانی را باز تولید خواهند کرد. دلیل این موضوع هم به استفاده از تنها یک کانال در ضبط برمی گردد. سیگنال های صوتی چند کاناله هم قادرند با هم آمیخته شده و به یک کانال واحد تبدیل شوند تا در نهایت یک خروجی مونو را ایجاد کنند.
جالب است بدانید که سیستمهای مونوفونیک هنوز هم قادر هستند که پهنای باند کامل صوتی و همچنین صدا با بالاترین درجه و بیشترین شباهت به اصل و مبدأ یا همان «های فای» را داشته باشند. این سیستمها قادر هستند که سیگنال صوتی با کیفیت و دامنه بسیار بالا را ضبط و بازتولید کنند. اما سیگنالهای صوتی مونوبا توجه به یک کاناله بودن هیچ گونه اختلاف سطحی را ندارند؛ بدین معنی که در زمان ورود یا فاز فرکانسهای صدایی گوناگون متغیر نخواهند بود. به همین علت است که سیستمهای صوتی مونو در عمل نمی توانند درکی که از حالت سه بعدی جهان واقعی واحساسی که از شنیده شدن عمق صدا ایجاد می شود را تکرار کنند.
از جمله ویژگی های حائز اهمیت یک سیستم مونوفونیک مربوط به تولید صدای یکسان توسط تمامی اسپیکرها می شود. اگر سیستم مونو به خوبی مورد طراحی قرار گرفته باشد آنگاه بلندگوها قادر خواهند بود که سطوح صدایی یکسانی را بازپخش کنند. این موضوع میتواند موجب برتری این سیستم در کاربردهای خاصی از جمله سیستمهایpublic address (PA)، میزگردهای رادیویی و غیره شود. از دیگر مزایای فناوری مونوفونیک می توان به ارزانتر بودن اسباب و پیاده سازی آن اشاره داشت. از دیگر کاربردهای این سیستم می توان به استفاده از آن در انواع ابزارهای کاربردی تک اسپیکره مانند سمعک، تلفن، تلفن همراه و غیره اشاره داشت.
صدای استریو
صدای استریو فناوری نسبتاً جدیدتری نسبت به مونو می باشد که به مرور زمان در بسیاری از کاربردها و حوزه ها جایگزین فناوری مونو شده است.
سیستمهای استریوفونیک از دو کانال سیگنال صوتی مجزا و مستقل برخوردار میباشند. سیگنالهای صوتی که در این نوع سیستمها تولید می گردند ارتباط فازی و سطحی مخصوصی را در میان خود دارند. این موضوع باعث شده که سیستمهای استریو قادر باشند عمل شبیه سازی محیط ضبط واقعی را در بازتولید صدا با دقت بیشتری انجام دهند.
ضبطهای استریو به طور معمول احتیاج به بیشتر از یک میکروفون دارند و محل قرارگیری هر کدام از این میکروفنها نیز بسیار مهم می باشد. برای ضبط مطلوب تر صدا می بایست تمام منطقه ضبط پوشش داده شده و همچنین به هر منبع صدا با وجود تقسیم شدن به دو کانال استریو، اولویت یکسانی داده شود. انجام این کار موجب خواهد شد که فرآیند ضبط استریو نسبت به ضبط مونو پیچیدگی های بیشتری داشته باشد. همچنین باید صدای استریوی ضبط شده کاملا به دو کانال تقسیم شود. این دو کانال در اسپیکرهای خروجی سیستم های استریو به کار گرفته می شوند. انجام این کار باعث طراحی یک سیستم خروجی استریوی باکیفیت خواهد شد که نسبت به سیستم خروجی مونو کاملا پیچیده تر و چالش برانگیزتر است.
در سیستم استریو به ظاهر هر کدام از اسپیکرها صدای مختلفی را تولید میکنند. سیستمهای استریو کانال های صوتی مختلفی را به وسیله اسپیکرهای گوناگون تولید و خارج کنند در نتیجه شنونده متوجه تفاوت در صدای هر یک از اسپیکرها خواهد شد. این فرآیند، ایجاد تصویر واقعی را از ضبط اصلی در برابر شنونده امکان پذیر ساخته است که در هنگام بازپخش ضبطهای واقعی در جریان اجراهای زنده مفید می باشد. در واقع شنونده می تواند موقعیت سازهای متنوع روی صحنه را به کمک صداهای متفاوتی که از اسپیکرهای استریو به گوش می رسند تصور کند که این موضوع تجربه شنیدن را به طور قابل توجهی بهبود می بخشد. ضمن اینکه گوش دادن به موزیک های از پیش ضبط شده در سیستم های استریو این امکان را به کاربر می دهد که درک بالاتری را از عمق صدا داشته باشد. به همین دلیل این نوع سیستمها به طور انحصاری به منظور ضبط و پخش صدا و موسیقی در تولید فیلم به کار گرفته می شوند.